kument bez kojega se polaznik ne može upisati u autoškolu je liječničko uvjerenje izdano od strane medicine rada. Zbog mnogobrojnih upita, u nastavku ću pojasniti postupak koji je potrebno proći kako bi uspješno pribavili liječničko uvjerenje.

Potvrda o zdravstvenom stanju

Ovo ističem na samom početku kako ne bi otišli na liječnički pregled u medicinu rada bez potrebne dokumentacije! Vjerovali ili ne i tamo trebate donijeti dokument bez kojeg se liječnički pregled za vozača ili vozačicu ne može napraviti.

O čemu se točno radi?

Svaka osoba koja želi pristupiti obavljanju liječničkog pregleda za vozača na sam pregled mora ponijeti i priložiti potvrdu o zdravstvenom stanju koja je izdana od liječnika obiteljske medicine. Tom potvrdom, liječnik obiteljske medicine uvidom u osobni karton potvrđuje da osoba ne boluje od bolesti koje bi bila prepreka za sigurno upravljanje vozilom u prometu. Dakle, javite se svom osobnom liječniku i recite da vam je potrebna ta potvrda.

Izaberite medicinu rada

Pribavili ste potvrdu i spremate se za liječnički pregled. Svakako preporučujemo naručivanje telefonom iz praktičnog razloga: možda medicina rada u koju ste odlučili otići napraviti liječnički pregled iz nekog razloga ne radi u vremenu kada ste planirali na pregled ili su recimo taj dan svi termini popunjeni. Uštedite dragocjeno vrijeme pa svakako nazovite na jedan od brojeva u nastavku:

    • Specijalistička ordinacija medicine rada i sporta, Đakovo, Ulica Matije Gupca 56, tel: 031/811-070
    • Ordinacija medicine rada dr. Bačura, Bana Jelačića 33, Slatina, tel: 033/ 551-105
    • Medicina rada i sporta | Poliklinika dr. Nedić, Bana Jelačića 39, Slatina, mob: 099/383-73-08
    • Medicina rada i sporta MedrOS, Andrije Kačića Miošića 13, Osijek, mob: 095/310-00-11
    • Ustanova za zdravstvenu skrb dr. Špiranović za medicinu rada i športa, S. Radića 54, Osijek, tel: 031/213-322

Pregled za vozača amatera ili profesionalca

U dogovoreno vrijeme dođite na pregled. Svakako ponesite osobnu iskaznicu i prije navedenu potvrdu doktora obiteljske medicine. Trebate znati upisujete li u autoškoli AM, A1, A2, A ili B kategoriju (amaterska), odnosno C, CE ili D kategoriju (profesionalna). O tome ovisi tijek liječničkog pregleda, a i cijena.  Cijena pregleda za amaterske kategorije je 350,00kn / 46,45€ dok je cijena za profesionalne kategorije 450,00kn / 59,73€ (fiksni tečaj konverzije 1€=7,53450 kn). Na cijenu liječničkog pregleda se ne obračunava PDV.

Nekoliko korisnih savjeta za kraj

Radite li recimo liječnički pregled za vozača ili vozačicu B kategorije svakako zatražite da vam se u liječničko uvjerenje upišu i kategorije za motocikle A1, A2 i A kategorija (A kategorija ako ste napunili 23 godine) bez obzira planirate li se osposobljavati za navedene kategorije. Znajte da liječničko uvjerenje vrijedi 15 mjeseci, a za taj dodatni upis nemate apsolutno nikakav dodatni financijski izdatak. Možda se nakon B kategorije odlučite osposobljavati za upravljanje motociklom pa u tom slučaju već imate spremno liječničko uvjerenje uz trošak nula kuna ili eura.

I još nešto. Prije nego napustite medicinu rada, dobro provjerite upisane podatke na samom liječničkom uvjerenju. Provjerite da li vam je dobro upisano ime, prezime, ime roditelja, OIB, adresa, broj osobne iskaznice, itd. U slučaju naknadnog utvrđivanja pogrešnih podataka ponovno ćete morati do medicine rada kako bi oni podatke ispravili, a to zahtjeva određeno vrijeme i trošak.

Nadam se da sam sa ovim tekstom pomogao, a trebate li dodatnih informacija slobodno se javite na jedan od naših kontakata koje možete pronaći ovdje.

Imate uvjerenje da ste sposobni za upravljanje vozilom? Pravac autoškola Topolovec, Augusta Šenoe 11 Donji Miholjac ili autoškola Oprez, Braće Radić 26 Našice. Vidimo se!