Početkom ovoga tjedna objavljena je vijest o promjenama pravila vezanih uz vozačke dozvole unutar Europske unije. Cilj ovih promjena je smanjiti broj smrtnih slučajeva na cestama sa 20.000 koliko ih je bilo prošle godine na nulu do 2050. godine, vjerovali ili ne!

Novosti u izdavanju dozvola

Novi propisi bi trebali uključiti digitalnu vozačku dozvolu i olakšavanje zamjene dozvola za građane trećih zemalja. Također, omogućilo bi se  polaganje teorijskog dijela ispita u državi čije osoba ima državljanstvo, a ukoliko stalno prebivalište ima u drugoj članici EU, praktični dio ispita bi se trebao polagati u državi stalnog prebivališta. Rekla bi jedna naša voditeljica u informativnoj emisiji: MOOOLIM?!

Mladi i vožnja: promjene za vozače od 17 godina

Usvajanjem Direktive predviđaju se i promjene vezane uz mlade vozače. Najzanimljivije u tom dijelu bila bi mogućnost vožnje za mlade vozače već od 17 godina ukoliko je sa njima u vozilu stariji vozač. Za takve vozače bi vrijedila stroga nulta tolerancija na alkohol. Zanimljivo,  Europska komisija je prvobitno predlagala da se dob za stjecanje vozačke dozvole spusti na 16 godina uz ograničenje brzine do 45 km/h, ali taj prijedlog je odbijen. Europsko vijeće za sigurnost prometa (ETSC) podržava stroža pravila za vozače početnike, s obzirom na to da mladi vozači, iako čine samo osam posto od svih vozača, sudjeluju u četrdeset posto nesreća.

Stariji vozači: dozvole i sposobnost za volanom

Da ne ostane samo na mladim vozačima, Direktiva bi se „pobrinula“ i za starije vozače pa kaže da bi starije osobe dobrovoljno mogli skratiti rok valjanosti vozačke dozvole (kao da se to i sada ne može napraviti, ali je pitanje tko to napravi) i jasnije bi se definirale odredbe o tjelesnoj i psihičkoj sposobnosti vozača.

Prema strožim kaznama: EU potezi za sigurnost na cestama

Uvode se nova pravila za naplatu prometnih kazni unutar EU, s proširenjem liste kažnjivih prekršaja što uključuje i ukidanje granica u primjeni odluka o oduzimanju vozačkih dozvola.

Očekivanja i rasprava: što donosi plenarna sjednica u prosincu?

O ovim promjenama Europski parlament će raspravljati i glasati u prosincu, a zatim će se sljedeće godine započeti pregovori o konačnom tekstu zakona. S obzirom na sve predstavljene promjene, očekuje se zanimljiva rasprava.