Zamislite scene iz autoškola širom Hrvatske: kandidati za vozače pažljivo mijenjaju brzine na vozilima sa ručnim mjenjačima, precizno prateći broj okretaja i osluškujući rad motora. Ova slika, duboko ukorijenjena u kulturi obuke vozača, uskoro bi mogla postati prošlost. Kako je Jutarnji list upravo izvijestio, Volkswagen grupa planira ukloniti ručne mjenjače iz svih modela Golfa u nadolazećem redizajnu, koji se očekuje za samo dva tjedna. Želite li pročitati tekst na Jutarnjem listu, kliknite ovdje.

Za autoškole i kandidate u Hrvatskoj, ova promjena ima dalekosežne posljedice. Prema trenutnim pravilnicima, kandidati koji polažu vozački ispit B kategorije na vozilu s automatskim mjenjačem ograničeni su na vožnju takvih vozila. U zemlji gdje još uvijek prevladavaju vozila s ručnim mjenjačem, malo kandidata se odlučuje za polaganje ispita s automatskim mjenjačem.

Međutim, s Volkswagenovim potezom, i drugi proizvođači automobila vjerojatno će slijediti primjer i postupno prijeći na proizvodnju vozila isključivo s automatskim mjenjačima. To postavlja autoškole pred izazov: kako pronaći adekvatna vozila za obuku novih generacija vozača?

Ovo bi mogao biti signal za promjenu pravilnika vezanih uz vozačke ispite. Možda će se, u svjetlu ovih promjena, obuka vozača u budućnosti obavljati na vozilima koja postaju sve uobičajenija – električnim i hibridnim vozilima. Takva vozila prirodno dolaze s automatskim mjenjačima, što bi moglo olakšati tranziciju.

Dok se autoindustrija mijenja, možemo očekivati da će se i pravila i prakse u obuci vozača prilagođavati. Kraj ere Golfova s ručnim mjenjačem u autoškolama nije samo kraj jedne ere; to je početak nove, u kojoj će automatski mjenjači i elektrificirana vozila definirati putovanje novih vozača prema njihovim vozačkim dozvolama.