U svijetu poslovanja, cijena je često prva stvar koju potrošači primijete. No, kada je riječ o obuci u autoškolama, niska cijena može skrivati mnogo više nego što se na prvi pogled čini.

U Hrvatskoj, mnoge autoškole, u pokušaju da ostanu konkurentne, smanjuju cijene ispod tržišne vrijednosti. Iako to može privući nove polaznike, takva praksa dugoročno može biti štetna. Snižavanjem cijena, autoškole riskiraju nemogućnost pokrivanja osnovnih troškova poslovanja, kao što su plaće zaposlenika, održavanje vozila i opreme, režijski troškovi, porezi, itd.

Razumijevanje troškova

Kada razmišljate o cijeni obuke, važno je razumjeti što sve ulazi u tu cijenu. To uključuje:

  • Plaće instruktora i ostalih zaposlenika
  • Korištenje, održavanje i obnova voznog parka
  • Troškovi ureda, računovodstva i marketinga
  • Porezi, internet i telefonske usluge, komunalne usluge

U našim autoškolama, transparentnost je ključna. Smatramo kako je izuzetno važno da svi naši troškovi budu na vrijeme podmireni, a naši zaposlenici pravedno plaćeni. Vjerujemo da je motivacija zaposlenika ključna za pružanje kvalitetne obuke.

Skriveni troškovi

Dok neke autoškole pokušavaju privući polaznike niskim osnovnim cijenama, važno je biti svjestan potencijalnih skrivenih troškova. To može uključivati puno veće cijene za dodatne sate vožnje, ispitne sate ili čak cijenu ispisa iz autoškole. Ovi neočekivani troškovi mogu brzo povećati ukupne troškove obuke.

Kvaliteta obuke

Osim cijene, važno je razmisliti o kvaliteti obuke koju pruža autoškola. To uključuje metode i tehnike koje se koriste tijekom teorijske i praktične obuke. Također je važno osigurati da se svaki sat vožnje pravilno evidentira i potvrđuje kako od strane instruktora tako i od strane polaznika.

Naša posvećenost kvaliteti

U našim autoškolama upravo pazimo na sve navedene detalje i održavamo ekonomski isplativu cijenu. Ne želimo se uopće dovoditi u situacije gdje bi morali spuštati kvalitetu obuke i pristup polazniku. Obuku u autoškolama polaznici odrađuju jednom i vrijedi im cijeli život stoga to ne treba gledati kao na trošak nego investiciju! U krajnjem slučaju, svima nama kao društvu bi trebao biti cilj da osoba koja izađe iz autoškole bude samostalna i sigurna na svom putovanju od točke A do točke B. To sigurno nije moguće postići dampiškim smanjivanjem cijene obuke nego kvalitetnim pristupom i obukom svakog pojedinca.