Pitanje iz naslova često bude tema oko koje se zna povesti dosta žustra rasprava. Osobe koje se do sada nisu susretale sa automatskim mjenjačima u osobnim vozilima, uglavnom zastupaju stajalište kako automobili trebaju biti sa ugrađenim ručnim mjenjačem jer neće netko njima govoriti kada treba mijenjati stupanj prijenosa. Dvije niže i po gasu 😊! Najčešće se spominje kako su automatski mjenjači skupi, često se kvare, povećana je potrošnja goriva, neudobna je vožnja zbog trzanja itd.

Bilo je tome tako prije možda 30-ak godina, ali napretkom tehnike i tehnologije definitivno takve priče više ne drže vodu. Na cestama razvijenih zemalja (u što nažalost ne možemo ubrojiti i Lijepu našu) sve je više hibridnih i električnih vozila. Takva vozila su opremljena isključivo automatskim mjenjačima, ali danas i izuzetno veliki broj konvencionalnih vozila koji imaju motore sa unutarnjim izgaranjem također imaju automatske mjenjače.

Zanimljiv članak vezan uz usporedbu ručnih i automatskih mjenjača je objavljen u Jutarnjem listu pa želite li pročitati što su oni napisali o ovoj temi posjetite poveznicu.

Osobno razmišljanje

Zagovornik sam automatskih mjenjača u vozilima. Ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg bi se u današnja nova vozila ugrađivao ručni mjenjač. Siguran sam da bi odvijanje cestovnog prometa, u slučaju velikog broja vozila sa automatskim mjenjačem, bilo puno sigurnije nego li je to današnja situacija sa vozilima koja imaju ugrađen ručni mjenjač. Tijekom obuke kandidata za vozača puno vremena se posveti kretnju vozilom s mjesta i mijenjanje stupnjeva prijenosa kako prema višima tako i prema nižim stupnjevima prijenosa. Podijeljenost pažnje je velika s obzirom da kandidati moraju razmišljati jesu li u pravilnom stupnju prijenosa te jesu li pravilno i na vrijeme koristili spojku. Pojedinci i nakon položenog vozačkog ispita ne barataju sa spojkom i mjenjačem sa potpunom sigurnošću.

Polaganje ispita na automatiku

Vjerovali ili ne, u Republici Hrvatskoj je osposobljavanje kandidata i polaganje vozačkog ispita na vozilu sa automatskim mjenjačem praktično još uvijek tabu tema. Volimo se uspoređivati sa razvijenim zemljama Europske unije pa tako uvodimo nekakve tablet uređaje, satove koji odbrojavaju vrijeme provedbe ispita, GPS praćenje vozila tijekom ispita, kamere koje snimaju prometne situacije ispred vozila, ali polaganje na vozilu opremljenom automatskim mjenjačem, e to nam ne treba. Nije da se ne može položiti ispit na vozilu sa automatskim mjenjačem, ali ako polažete ispit na takvom vozilu tada vam se u vozačku dozvolu upisuje kod ograničene uporabe, broj 78 (ograničeno na vozila s automatskim prijenosom). Dakle, položili ste vozački ispit B kategorije na vozilu s automatskim mjenjačem i smijete upravljati sa vozilom B kategorije koje ima ugrađen isključivo automatski mjenjač.

Spremni?

Želite li prihvatiti avanturu osposobljavanja i polaganja vozačkog ispita na vozilu opremljenom automatskim mjenjačem, tu smo za vas! Pripremili smo atraktivno vozilo Citroen C4 opremljeno automatskim mjenjačem pa krenimo u avanturu zajedno! Pratite trendove i budite korak ispred svih!